Feloszlik a Kaukázus?

A nagyszínpad backstage-éből hallgatva tegnap délután a zenét, nekem bizony gondot okozott eldönteni, ez most már a Kispál, vagy még a Kaukázus. Végül az óra és a program segítségével sikerült megválaszolni a kérdést, de ez nem változtat azon, hogy bizony, valljuk be, nem nehéz összekeverni őket. Már ha az ember nem érti pontosan a szövegeket. Kardos-Horváth Jánost már sokan és sokszor vádolták azzal, hogy nem elég, hogy (direkt?) Lovasis szövegeket ír (csak ideologikusabbakat), Lovasisan is énekel (direkt?). És persze ha odafigyelünk, a zenéből nagyon könnyű kihallani Kispál András gitárjának a hiányát, meg (mostanában mintha kevésbé) az elektronikát. Biztos van, akinek bejött a Kaukázus által képviselt ‘aktivista-alter’ zene, én viszont mindig is azt mondtam, ha egy zenész politizál, aktualitásokkal foglalkozik a zenéjében, az bizony nevetséges. És nem csak én vagyok így vele, nem csak én érzem ezt hiteltelennek és gyengének, hanem ahogy hallottuk, tulajdonképp az egész szakma is.

Ezen felül viszont olyat is hallottunk, hogy a Kaukázus, zenehallgató földi halandók számára igazából tisztázatlan okból, de befejezi működését ebben a formában (ami állítólag szintén köztudott a szakmában). Ha belegondolunk, félig-meddig logikusnak is tűnik ez: mikor egy aktivista, anti-konzumer csoport maga is fogyasztható, marketált termékké válik, nagyszínpadokon játszik (pont az előtt a zenekar előtt, akitől olyan nehéz megkülönböztetni), akkor valóban eljött az ideje a befejezésnek. Lehet vitatkozni, nem hatékonyabb-e nagyszínpadon aktivistáskodni, a nagyobb publicitást kihasználó interjúkban-dalokban népnevelni; de eleve azon is lehet vitatkozni, valóban zenében kell-e ezeket csinálni (meg azon is, mit ‘kell’ a zenében csinálni). Mindenesetre a Kaukázus feloszlása bizonyos szempontból érthető és logikus. Még talán hitelesebb is lehet tőle az egész

(UPDATE: később mások azt tudták meg, hogy a Kaukázus mégsem oszlik fel, csak kevesebbet koncertezik.)

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Mindenki nyugodjon meg szépen, jó lett a K. U. S. – Kaukázus l... Nem teljesen ismeretlen érzésekkel mentem szombat este a kicsinosított Akvárium Klubba, hiszen Kardos-Horváth János a tél folyamán, önálló estjein játszotta már új szerzeményeit. Az együttes pár számot szociális hálón is elcsepegtetett az elmúlt hete...
Először VOLTam és nagyon tetszett – folyamatban Nem voltam még VOLT-on ez előtt. Tudom tudom, de így legalább még nagyobb büntetett az egész. Találkozás haverokkal 19 előtt a Keletinél, majd a felhalmozott földi javakkal elfoglaltuk a helyünket. Légkondi ON és mi megindultunk Sopron felé. Hogy beh...
Gumicukor Mansonnak Igazi sztárdömpinggel várja a soproni Lővér kempingbe látogatóit a VOLT fesztivál. A Franz Ferdinand, a Limp Bizkit vagy Marilyn Manson - vagy akár a többi sztár - zenéje sokaknak ismert, de azt kevesen tudják, hogy mi van a zenén innen és túl. A ku...
 • t

  ez hülyeség…nem koppintja a kispált, csak hasonló stílusban nyomják…az,h feloszlik, azt + nagyon sajnálom, mert jók voltak, remélem vmilyen más formában tovább élnek majd az 1üttes gyökerei, mint pl. ahogy az amorf ördögök->love band

 • Lam

  Azt hittem, a ‘koppintja’ szót utoljára a 90-es években használták. Nem, nem ‘koppintja’ a Kispált, hanem egyszerűbb Kispál-számokat ír sokkal szarabb szöveggel.

 • cornell

  Juj..backstage.. megmondtam..a szakma..nevetséges.
  Inkább az nevetséges ha egy hírt csak arra használsz,hogy önmagadat idézgesd.:))

 • Máris feloszlanak? De hát nem is olyan rég alakultak, nem? Vagy az egy másik alter zenekar? Mindig keverem őket.

 • Lam

  Tényleg nevetséges, aki szerint ez paródia, tegye fel a kezét.

 • sod

  A kispálnak hányás szövegeik vannak és egy hulladék zenekar – javarészt -. Ez nem. A zene primitív, de az amiről szólnak a számaik is nagyon primitívek meg egyszerűek de ezeket egyáltalán nem primitív módon beszélik el. Ez a zenekar úgy volt jól ahogy volt, vagy még van egyelőre. Nem érdekel, hogy feloszlanak-e vagy sem de nem érzem, hogy lenne okom szapulni a munkásságukat. Mindent megtettek azért amiért megalakultak. És így, hogy már nem azt a szerepet tölti be amit hivatott: feloszlanak. Szerintem ez zenészektől 10 pontos magatartás.

 • Lam

  Én is vmi ilyesmit mondtam, azon meg nem kezdek vitatkozni, h poétikus vs. ideologikus szövegek közül vajon melyik a jobb. Ízlések.

 • ?

  Ízlések és pofonok, de azért nem kell a másikat szapulni. Ha meg valami nem tetszik, akkor inkább “maradj otthon nézzél tévét…”

 • Lam

  V mondd el a véleményedet. Tudom, az van mindenkinek, de akkor is.

 • hát

  “A kispálnak hányás szövegeik vannak és egy hulladék zenekar – javarészt”
  megmondtad a frankót. jó magyar szokás szerint.

 • Nem ismerem a Kaukázust, maximum a Szalai Éva c. számukat, amit elég régen hallottam… Pár perce megkerestem és csak pislogtam. Ezért teljes mértékben egyetértek a bejegyzés szerkesztőjével.

 • .

  Na szép… Szerintem annyira nem hasonlít a Kispálra.. Én mindkettőt szeretem, úgyhogy… A Kaukázusnak van mondanivalója.
  “egy zenész politizál, aktualitásokkal foglalkozik a zenéjében, az bizony nevetséges”
  miért ne lehetne mindenkinek mondanivalója? (itt nem olyan dolgokra gondolok, amik minden számban vannak: szerelem, barátok, szakítás) most per pill nem csak a politikára lehet gondolni… Egy csomó más dologra rámutatnak a dalszövegeikben. Nekem ezért tetszettek meg a legjobban. Olyanokat csináltak, amik tökre nem általános dolgok. Ingyenesen letölthető számok, aluljáróba kiállt egy gitárral KHJ, és ott énekelgettek az emberek.
  Egy szám után megítélni egy zenekart… na ez is milyen már…

 • r

  “egy zenész politizál, aktualitásokkal foglalkozik a zenéjében, az bizony nevetséges”
  keress rá Bob Geldof féle megmozdulásokra és nézd meg hány “nevetséges” zenész politizált köztük…
  kicsit belsőbb körből ismerem a miért-eket…de közel se ez az indok.egyenlőre nem feloszlanak,csak szünetelnek…

 • Bob Geldof is nevetséges, Bono is, Chris Martin is, Roger Waters is, de megkockáztatom, h zenében aktuálpolitizálás közben még Thom Yorke is. Akkor is, ha különben nagyon szeretem mondjuk Waters-t v Yorke-ot. Ne politizálj, baszod, zenélj.

 • Mezei Dávid

  Nem muszály ugyanúgy látni, mint a másik, és ugyanazokat a gondolatokat elfogadni, és közzétenni!

  “…többiekkel menni, max előzgetni ennyi
  a tájból közben nem változik semmi
  egységekben látni, és ugyanabban járni…”

 • Lemezeknektek

  Édes istenem, mi van itt.

 • Lemezeknektek

  Édes istenem, mi van itt.

 • haha

  Szánalmasak vagytok, de legfőképp a “cikk” írója. Menj, post-olj a napiszarra, vagy valamelyik hasonlóan színvonalas fikablogra, oda való vagy. gratulálok

 • Miért, végül csak abbahagyták, baszki. Ha meg vmi szar, én szeretem azt mondani, h szar, ezzel nyilván te is így vagy.

 • most az egyszer egyetértek lamorakkal: ez egy rossz zenekar volt, amit felkapott a magukat világmegváltó-alter-mindenttudó közönség, és azóta is istenít. hála az égnek, hogy abbahagyták!

 • Lam

  Most az egyszer?? 😀