SZIGET 2009: minden, mi fülnek, szemnek ingere

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja – immár tizenhetedik alkalommal – látogatóit a Sziget. Lesz mínusz egyedik nap óriási Tankcsapda koncerttel, nulladik nap egy 10 órás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében,  nemzetközi sztárok, a hazai élvonal, szenzációs utcaszínház és minden más, ami fülnek, szemnek ingere. Lássuk, hogy mi vár ránk a Világzenei nagyszínpadon!

PATINÁS ÉS ÚJ CSILLAGOK A VILÁGZENEI NAGYSZÍNPADON

Tízéves fennállását nagy erőbedobással ünnepli a Világzenei Nagyszínpad: még soha nem rukkolt elő annyi friss produkcióval, mint 2009-ben. A legnépszerűbb előadókat tekintve az arizonai Calexico magyarországi debütálása az egyik alapvető szenzáció: ennek a tízéves zenekarnak a stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika.  Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből teremtett egyedülálló stílust „brakka” néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét alkotta meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós „spagetti Balkánja” a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik, és Vieux Farka Toure, aki három évvel ezelőtt tűnt fel a mali blues színterén – éppen abban az évben, amikor legendás édesapja, Ali Farka Toure meghalt.

Természetesen a visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, azt az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly dobja fel. Új albummal érkezik a rai-király Khaled, az utóbbi évek egyik legsikeresebb mali produkcióját jegyző Amadou & Mariam, a rezes talpalávalók híveinek pedig a New York-i Frank London és a szerb Boban Markovic együtteseinek közös produkciója, a Brotherhood Of Brass ígér pörgős perceket. És ez még mind semmi! Itt lesz a tavalyi Sziget egyik legemlékezetesebb koncertjét adó francia N&SK a maga ellenállhatatlan sanzon-ska csapásaival, a klezmert elektronikus tánczenével ötvöző angol Oi Va Voi és a korzikai polifonikus éneklést újraértelmező, ellenállhatatlan Zamballarana is. Mindemellett természetesen nem kevésbé figyelemre méltó a hazai kínálat sem! A Világzenei Nagyszínpadról elmaradhatatlan Besh o droM éppúgy nem igényel bemutatást, mint Palya Bea, vagy a magyarországi etnorockot felfrissítő Napra együttes, nem beszélve a Csík zenekar alternatív rock-feldolgozásairól. Két unikális koncertre is sor kerül: a Muzsikás az amerikai Woven Hand együttessel garantál súlyosan katartikus estet; és az sem lesz mindennapi élmény, amikor Bereczki Csaba Életek éneke című zenés dokumentumfilmjének erdélyi magyar, román és cigány muzsikusai lépnek a színpadra, hogy megmutassák, mi fán terem „az erdélyi Buena Vista”…

A fesztblog.hu folyamatosan mutatja be az idei Sziget fesztivál programját, hamarosan jelentkezünk a Nagyszínpad műsorával!

 • Lam

  Azért ez nem semmi, egy fesztiválon a Calexico és a Woven Hand! Végre valaminek lehet örülni.

 • GNL

  Jövőre már biztosan minusz 2. nap is lesz – a világzenei színpad ezzel együtt mindig jó, csak amíg elvergődik oda az ember. Ezért hagyom ki a szigetet az idén is, immár 3. éve, pedig valamikor a védelmezői közé tartoztam – amikor még rászorult..

 • fülnek, szemnek ingere? nem inkább szem, szájnak? 🙂

 • Speedy

  méért,nem a füleddel hallgatod a zenét?és nem a szemeddel nézed hozzá a színpadot?:)

 • FENTE LEVENTE

  Annyi lesz a minusz nap,hogy lassan már más napokat nem is kell tartani?
  Az ember elvén jobb sorsot érdemelvén,hisz ferde nyelvén magasba emelvén,valakinek a csupasz feneke lóg rajta.