A halkítás jó

A tendencia folytatódik, napi szigetjegy utolsó pillanatban érkezik, teljesen bérmentve, s még adóznom sem kell utána. Imígyen szólott Zarathustra… akarom mondani, jutottam ki Szigetre, az utolsó előtti napra.

Nagy volt az öröm péntek délben, mikor jött a szolid szöveges, hogy másnap már ragasztva leszek, és R.E.M.-ről nem csupán az anekdotákat hallhatom, hanem élőben tapasztalom mindezt. Beérve a k-n, már a csomót kerestem, esküszöm, pedig a pozitív pongyola rám volt húzva, csak néhol tán passzentosabb volt a kelletnél. De akkor is, gyerekek… mint egy játszótér, fogalmaztam meg magamban az MR2 termetét, és hangzását egyben, mikor 30Y-ra becsusszantunk a tömegbe, hogy a számomra még nem, de majd mindjárt ismerőssé váló arcoknál becsekkoljunk. Miután ez megtörtént, alkoholra fel! – mentünk, s gyorsan leltünk is itatatót torkunkra, naranccsal kevertük a vodkát hajnalig, melynek árát s tömény ital számát igazán más léptékben mérik itt-ott, s ezen még a dupla sem enyhített. E-klubhoz húztunk nyomban, hogy egy másik bagázzsal is koccintásba merülhessünk, és újabb neveket halljunk, melyre sosem fogunk emlékezni kellőképpen, az illő pillanatban.

Még egy dupla vodka, narancs itt már nuku, a lé meg pusztán fanta se, de indulás, a nagy színpad előtti tér telik, mely masszába nem ártana magunkat belefúrni. A közepe meg is lett a dolognak, tomboló nyakban ülők, akiket, a szerencsére hozzám hasonlóan felpaprikázott, kettő félnél nem magasabb nézők sörös poharakkal ledobáltak, így végre kilátás nyílt a színpadra is. Kellemes fű szag, előttem alacsony népség, csakhogy az óbudai-újpesti brancs kézjegyével ellátott rendelet értelmében szinte suttognom kellett a mellettem állóknak, hogy a körülöttünk lévőket ne zavarjuk a nagy fülelésben. Oké, belátom, Roskilde méltón feltette a lécet a ponttal együtt, na de akkor is. A hangosítás nemhogy gyatra volt, de erős halkításba csapott át, ami dicsérendő lenne, ha. Noha ezen majréztam magamban egy pár percet, el is felejtettem, hogy a hold ma középpontban lesz – vagyis éppen hogy nem – és jó volt percenként feltekinteni a kiskifli-nagykifli effektusra.

A vissza-tapsra reflektáló R.E.M. több klasszikussal rukkolt még elő, amit a tömegbe romboló három autó fényszórói sem tompítottak. Talán a körülölelő tömeg, vagy az alkoholfelhő hatása volt? Én nem tudom, de előtte nem éreztem a hideget, s most egyszeriben úgy megcsapott egy fuvallat, hogy egyenesen a Klubrádió Jazz színpadig sodort minket, ahol Maceo Parker zsenialitását kaptuk még el egy pár szám erejéig, majd visszatapsolásig. A fülledt erotika meleg, és a jazz egyvelege igazán jót tett mindnyájunknak, olyannyira, hogy étvágyra gerjedtünk, és a legközelebbi lángososnál csillapítottuk bensőnket. Ez már kellett, közben fél füllel Babarás Lőrinc Eklektric-en voltunk, ami szintén kellett, hiszen a hajón a múlt héten elmaradt – de nem is lett volna, csak mi már annyira hozzá szoktunk – a barátai-s felálláshoz. Ez a szigetes koncert is zseniális volt, amihez ha hozzávesszük azt, hogy elfértünk, és még a fagyasztó berendezést is lekapcsolták, akkor egy remek summát kapunk végeredményként.

Talán a hideg, talán a több napos, lábon kihordott fáradtság, de lassanként a csapat elindult haza. Ki négy keréken, ki másképp, nekem a HÉV jutott vígan, hogy még mindig ne szerethessem meg kisvárosunk közlekedtetőit. A jegyet megvettem, a műanyag kerti székre ácsingóztam, végül galambként a dróton cigiztem. Ülőhellyel zártam utam, majd kis séta, ami a lángost jól bontja, és a palackos ásványvíz, szigorúan sokbubis. Megérte? Ingyen persze.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

álló fogadás (Sziget #2) "8 ezerért bebaszom máshol is", válaszolt a hév megállóban egy nyüszüge gyerek a Szigetre hívó szóra, azt már  csak a Kispál és a Borz taktusai a nagyszínpadról, miközben sörömet csapolta egy lány, aki nem rám mosolygott, hanem mellém, a kisasszonyra...
Tökéletes kezdő löket Úgy kezdődött, hogy otthon hagytam a jegyemet. A HÉV felé tartva kedélyesen beszélgettünk a könnyed trópusi időben, mikor eszembe jutott, hogy ott maradt az ebédlő asztalán. Miután lesétáltam feledékenységem gyümölcsét, jólesőn nyugtáztam, hogy kezdő...
10 év alatt minden gyereknek ingyenes a Sziget! Lassan rutinos szigetelőnek számítunk és minden évben láttam, látok szülőket maguk előtt tolni, vagy csak kézenfogva vezeti gyerkőcöket. Hát Ők az igazán bátrak! Mi ugyan még nem tervezzük, de ahogy magunkat ismerem, előbb -utóbb eljön az a pillanat...