X.

Tetszeni fog vagy sem. Popcica lesz vagy felejthetetlen díva. Kylie-t tinédzser korom óta kedvelem, bevallom, nem szégyellem. Akkor még kis fruska, ausztrál szappansztár, mellette szerepelt a jóképű Donovan, ők ketten voltak az igazi álompár. Ez volt az első sorozat, mit csekély német nyelvtudásommal, de roppant lelkesen a deutsche RTL-en minden nap suli után figyeltem.

Klyie 2001-ben ’girl next door’ imázsát ’dance-popra’ váltotta, falatnyi aranysortját abban a bizonyos klipben férfiak hada álmodta (magára).

A koncertre korán érkeztünk, langyos és a felháborítóan drága sörrel a kezünkben egy kőre leültünk, és a beáramló
populáció vegyes összetételét érdeklődve (igen, legyünk őszinték, kritikusan) figyeltük. A megjelenő férfiszekció vagy nemileg a kisebbséghez tartozó (elengedhetetlen protokellékek: csillogó X-ek, Klylie felirat, szűk naci és még feszülőbb póló), a maradék anyukával érkező kisfiú valamint legújabb divat szerint öltöző trendi babát
karján vezető udvarló. Egyértelmű volt az is, kinek szól a jegye ülőre (20 centi magas hajszálvékony tűsarokban, legújabb D&G kiskabátban billegtek a helyükre). Ja, trendi és ajánlott egy ilyen eseményen megjelenni, na de koncertet, ha nem komolyzenei végigülni? Micsoda nyárspolgári attitűd…!

A koncert késéssel, majdnem teltházzal (csodálkoztam, mert tavaly pl. az REM vagy SEAL a felét sem töltötte, persze nem is annyira felkapott, sokkal inkább szűkebb rétegnek szabott) és a Speakerphone c.nótával indult. A kezdő színpadkép egy trón volt, miről Klyie, mint egy uralkodó alászállt népe közé. Utána rögvest ellőtte kedvencemet, a Can’t get you out of my head-et. Ezt én tuti a végére tettem volna, de a számok tematikája nem az én asztalomra volt bízva. Egymást követték a remek nóták, a színpadképet a hat részből álló ledfal iszonyú látvánnyá tette, Kylie ruházata pedig JPG érdeme – Madonna örök védjegyét, a csúcsmellbimbós mídert is ő teremtette.

Következett egy húsz perces szünet. Ezt nem értettem, illetve félig, hisz kell a pihenés, a közönségnek a második felvonásra való felkészülés, de szerintem ilyen hangulatromboló elemek egy szupersztár koncerten ne legyenek.

A visszatérés után számomra kevésbé ismert nóták peregtek, lassúak, futurisztikusak, japános motívummal vegyített elemek, aztán meg latinos copacabana ütemek. Kylie többször szólt magyarul lelkes közönségéhez és elárulta, hogy napra pontosan 15 éve járt egyszer Magyarországon, én erre nem is emlékeztem, de utánanéztem, Rózsa Gyuri Top Show c. műsorának volt akkori sztárvendége.

A második felvonásnál érezhetően belassult a közönség, vártam volna az átütő nagy slágereket, ehhez képest mind színpadképben, mind öltözékben és dalokban inkább egy megakavaros egyveleget éreztem.

Mindezek mellett Kylie rendkívül bájos jelenség, végig fülig érő mosollyal koncertezett, szívből (nem pénzért – 350 millióért) énekelt, a betegségéből való pozitív kilábalásának is ez adhatott lendületet. Az életszeretete, kicsi alakjában megbúvó akaratereje. Love at first sight. Szeretem.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

„Mikor ti énekeltek kiráz a hideg” – Ivan and the Parazol koncerten ... Csütörtök este az A38-as hajó felé vettük az irányt, ahol az Ivan and the Parazol és a Soulwave koncertezett. Az estét illetően jobban nem is dönthettünk volna, amellett, hogy már jegyelővételi időszakba kikészítették a megtelt táblát, aznap volt Joh...
Az álmok szabályai – The Whitest Boy Alive az A38-on Erlend Øye kedden megmutatta, mennyire kevés kell egy tökéletes koncerthez. Aki ott volt a Bergen-Berlin-tengely legkúlabb négyesfogatának első magyarországi fellépésén, teljes joggal vigyoroghat némi boldog felsőbbrendűséggel azokra, akik lemaradtak...
Egy darabka Manchester Múlt kedden egy tökéletes nosztalgiapartin vehettünk részt a Dürer Kertben. A Peter Hook and the Light elnevezésű (életmű? tribute?) zenekar szállított vissza minket '80-as évek manchesteri klubkoncertjeihez. Ezek a dalok még ma is működnek az fix...