Mint a jó lecsó

Vasárnap, ebédidőben hogyan próbáljuk meghozni a zenezabálók gusztusát
egy hétfő esti “vacsorához”, nevezetesen a Morcheeba koncertjéhez a
PeCsában
? Képzeljük el, ahogy a konyhában állva valami jól bevált, ám
egyúttal megunhatatlan recepten törjük a fejünket! Igen, a lecsó kiváló
lesz…

Máshol már említettem, hogy bármilyen művészeti ág terén általában kedvelem az eklektikát. Ez alól az “intelligens” popzene sem kivétel: egy ideális világban a közérthető és közismert, nagy népszerűségnek örvendő előadókat úgy képzelem el, mint a mesterszakácsokat, akik ügyesen keverik különböző korok, tájak, kultúrák ízeit, ezzel nem túl bonyolult és befogadható, egyszersmind jellegzetes és egyedi étkeket tálalva az éhező tömegeknek. Számomra ezt képviseli jobb pillanataikban a Bran Van 3000, vagy az Eels, szinte mindig a Cake, valamint elenyésző hibaszázalékkal Beck és a Morcheeba is.

Más kérdés, hogy a felsoroltak közül talán – és sajnos – csak az utóbbi két példa sikerei, illetve ismertsége közelítenek jó eséllyel a rajongó által elképzeltekhez. De ne keseregjünk most ezen, inkább erősítsünk rá a gasztronómiai hasonlatra a Morcheeba kapcsán és lássuk, milyen étvágygerjesztő, nyálcsorgató nyalánkságokat kínál nekünk a formáció étlapja!

Nem véletlenül említettem a bevezetőben a lecsót. A testvérpár zenéje ugyanis olyan, mintha egy jól eltalált, igazán finom és könnyű, jól variálható alapra pakolná a két játékos kedvű séf az éppen kedvük szerinti hozzávalókat.

Ha szerintük az étek paradicsom-paprika-hagyma-kombója egy kis csípősséget kíván, akkor jöhet a mediterrán és latin dallamok, ritmusok használata. Ha egy kis súlyt szeretnének a harapnivalóba csempészni, az előkészületnél megbolondítják füstölt szalonna pirításával, azaz ne csodálkozzunk, mert egy-egy hangzóanyagban vastag jazzes, hip hopos, funkos groove-okkal találkozhatunk. Ha éppen ellenkezőleg, vegetáriánus, rizsköretes fogásra vágynak, máris valamilyen keleties hangszerhez, hangzáshoz nyúlnak és leporolják mondjuk az indiai szitárt, vagy tablát. Természetesen a nagy népszerűségnek örvendő és a kínálatukból valószínűleg legismertebb pipihúst sem vetik meg, hiszen előszeretettel alkalmazzák a szinte már védjegyszerű, bársonyosan érzéki, női énekhango(ka)t. Szintén készítenek töklecsót hímnemű vendégekkel, akik néha dalra fakadnak, de a legtöbbször csak macsó módon szövegelnek.

Kedvencem az igazán könnyed, tojással készült, instrumentális változat, ami a két konyhafőnök ajánlata alapján esetleg töltelékfogásnak tűnhet, valójában csak azt jelzi, hogy mértékkel fogyasztandó, hiszen ha ilyen széles kínálatból választhatunk, miért ennénk mindig ugyanazt?

Szezonja jön a lecsónak, mindenkinek jó étvágyat hozzá és nem győzöm hangsúlyozni, hogy egyéni ízlés alapján hétfő este a felsoroltak fűszer hozzáadásával tovább ízesíthetők!

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Menj 1500 forintért Morcheeba vagy Halott Pénz koncertre! A Universal Musicnak és a Mastercard jóvoltából most két koncertre juthatsz el nevetségesen alacsony áron. Na de két milyen koncertre! Az egyik november 23-án este lesz a pécsi Est Caféban, itt lép fel aznap este a Halott Pénz, kiegészülve egy Pécs S...
Nem is nosztalgikus – Morcheeba a SZIN-en Az ember soha ne akarja előre megmondani a tutit, mert abból holtbiztos lebőgés lesz. Bevallom, unalmas, izzadtságszagú múltidézést, öreges nyenyergést, múltjából élő utazó cirkuszt, tét nélküli, gyenge haknit, fogd a pénzt és fuss típusú Best Of-műs...
Lazulás ezerrel – Morcheeba a PeCsában Budapestre jön a lazulós zenék királya, a Morcheeba zenekar! Nem hallottál még rólunk? Az bizony elég baj, mert (csak, hogy egy okot mondjak) nem sok koncertet költöztetnek kis hazánkban nagyobb helyre amiatt, mert pillanatok alatt elfogy az összes j...