Európa Kemping

Kedves koncertjáró barátaim!

Jobb helyeken már februárban csöpögtetik a 2008-as zenei fesztiválokról az előzetes információkat, foglaljuk nagyjából össze, eddig mit tudunk.

Azt már igen, hogy az 5+1 naposra karcsúsodott SZIGET FESZTIVÁL elhozza nekünk az R.E.M.et, az Iron Maident, és a Die Ärzte-t.

Más fesztiválhír itthonról még nem nagyon szivárgott ki, Sopronba áttévedhet egy-két illusztrisabb kompánia, de szerintem a VOLT hazai előadókkal is kifejezetten kellemes élményt nyújtott a korábbi években. A tavalyi siker után a Lacoste pólós BALATON SOUNDra is várható egy-két elektronikus nagyágyú.

Azért megint eszembe jut a 2007-es horvát lakótelepi kirándulásunk apropóján (Radar Festival), hogy szívesen vennénk ha itthon is elterjednének az egynapos minifesztiválok, amihez nem kell se sátor, se túlélőkés; arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb bevetéstől nem lesz az embernek akkora a mája, mint egy import libáé.

Persze ettől függetlenül egy 3 napos “rock-weekend”-et egészségügyileg még be tudunk vállalni, itt az ideje hát, hogy szétnézzünk, mi az európai kínálat idén nyáron.

Ugyan korán van még a teljes programhoz, de egy-két helyszín már most komoly névsorral kecsegtet. Közelsége miatt kedvenc terepünk Ausztria.

Az elmúlt 4-5 évben kötelező gyakorlattá vált a részvétel egy-egy osztrák fesztiválon, ahol a sör 1000 forint ugyan, de a profi szintre fejlesztett parkolóban fogyasztás megkímélheti pénztárcánkat. A magyar-osztrák határon fekvő Hortobágy-szerű tarackon istentelen hangerejű rock/metal felhozatal fésüli hátra a sérót minden júniusban és idén több meghökkentő visszatérést is tartalmaz a NOVAROCK FESTIVAL menüje. Már most bizonyos, hogy Nickelsdorfban fellép a Rage Against the Machine, a Sex Pistols, az Incubus, Kid Rock, a Motörhead, valamint a Judas Priest, Chris Cornell és a Bad Religion is.

Egy héttel korábban a hagyományosan nagy sajtóvisszhangú MTV Rock im Park/Rock am Ring fesztiválra lehet csoportosulni Nürnberg határában, ahol a 3 nap alatt komoly előadók járnak a német sör mellé. Többek közt fellép a Metallica, a RATM, Serj Tankian, a QOTSA, és a tavaly összerántott The Verve is.

Könnyedebb szórakozást ígér július közepén a St. Pölten mellett szerveződő, 2 napos NUKE FESTIVAL, ahol tiszteletét teszi Lenny Kravitz, a Chemical Bros. és Gentleman is.

Aki júniusig sem tud várni, az már május végén elmehet a holland PINKPOP-ra, ahol fentiek mindegyike szerepel karöltve a Foo Fighters-szel és a Kaiser Chief-fel.

Az igazi unicum azonban a belga ROCK WERCHTER 4 napos eseménysora, ahova a tervek szerint idén végre mi is eljutunk! Az általában 100 euró körül mozgó fesztiválbérletekkel ellentétben itt 170 euró a 4 napos pass, ám az ár/érték arány kellemesen realizálódik, ha pillantást vetünk a kínálatra.

A július elején megrendezésre kerülő Werchteren fellép Neil Young, a Radiohead, Beck, az R.E.M., Moby, a Kings of Leon, The Verve, Sigur Rós, Ben Harper, Roisin Murphy, az Editors, a Babyshambles, a Soulwax és a Band of Horses(!) is. A névsor még így sem teljes, de mindenképp étvágygerjesztő.

Déli szomszédaink is minden évben kitesznek magukért, a Novi Sad-i EXIT fesztiválról eddig csak jót hallottunk, Paul Weller és az áprilisban nálunk is koncertező The Hives már feliratkozott a júliusi újvidéki programba.

A lengyelek is belehúztak, a HEINEKEN OPEN’ER FESTIVAL július első hetére olyan neveket toborzott össze, mint a Massive Attack, a Sex Pistols (furcsa leírni), a Beirut és M.I.A. A névsor persze mindenütt bővülni fog, érdemes hetente legalább klikkelgetni.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Enyhe péntek Kicsit elcsúsztunk a tervezetthez képest, ráadásul megérkezett a várva-várt enyhülés is a nap közbeni fojtogató forróság után. Utóbbi következtében éjfél körül már fáztunk, amihez fáradtságunk is hozzáadódott, így végül rövid időn belül hazaindultunk...
Sziget sze.-szo. Két napos bemelegítés után beindult a Sziget. Bár idén rövidebb. És minden bizonnyal ez által furább, vagy inkább szokatlanabb lesz de majd megszokjuk, nem? Szóval szerdai nappal indult idén is a „hivatalos" banzáj. Reggel, kávé, napsütés. A progra...
Szombati underground Öregszem. Idén az eddig megszokott egy hét számomra egy napra rövidült, köszönhetően a társaság-, pénz-, valamint kedvhiány sajnálatos konstellációjának. A szombati program azonban kihagyhatatlan volt, így a napijegyesekre jellemző módon - "ha már en...
  • es akkor meg emlitesre melto az urban art forms haromnapos fesztival wiesenben a magyar hatartol tenyleg csak egy kopesnyire. iden goa stage-el bovul az elmult evekben dnb + elektronika volt a fo vonal.
    lesz itt is par finomsag 🙂

  • igen balaton soundon masszív harc lesz 🙂

  • aszongyák többen,hogy Fatboy Slim is lesz a Balcsin

  • én is ezt hallottam. éppen időben:D. mint tavaly a chembros;P