Európa Kemping

Kedves koncertjáró barátaim!

Jobb helyeken már februárban csöpögtetik a 2008-as zenei fesztiválokról az előzetes információkat, foglaljuk nagyjából össze, eddig mit tudunk.

Azt már igen, hogy az 5+1 naposra karcsúsodott SZIGET FESZTIVÁL elhozza nekünk az R.E.M.et, az Iron Maident, és a Die Ärzte-t.

Más fesztiválhír itthonról még nem nagyon szivárgott ki, Sopronba áttévedhet egy-két illusztrisabb kompánia, de szerintem a VOLT hazai előadókkal is kifejezetten kellemes élményt nyújtott a korábbi években. A tavalyi siker után a Lacoste pólós BALATON SOUNDra is várható egy-két elektronikus nagyágyú.

Azért megint eszembe jut a 2007-es horvát lakótelepi kirándulásunk apropóján (Radar Festival), hogy szívesen vennénk ha itthon is elterjednének az egynapos minifesztiválok, amihez nem kell se sátor, se túlélőkés; arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb bevetéstől nem lesz az embernek akkora a mája, mint egy import libáé.

Persze ettől függetlenül egy 3 napos “rock-weekend”-et egészségügyileg még be tudunk vállalni, itt az ideje hát, hogy szétnézzünk, mi az európai kínálat idén nyáron.

Ugyan korán van még a teljes programhoz, de egy-két helyszín már most komoly névsorral kecsegtet. Közelsége miatt kedvenc terepünk Ausztria.

Az elmúlt 4-5 évben kötelező gyakorlattá vált a részvétel egy-egy osztrák fesztiválon, ahol a sör 1000 forint ugyan, de a profi szintre fejlesztett parkolóban fogyasztás megkímélheti pénztárcánkat. A magyar-osztrák határon fekvő Hortobágy-szerű tarackon istentelen hangerejű rock/metal felhozatal fésüli hátra a sérót minden júniusban és idén több meghökkentő visszatérést is tartalmaz a NOVAROCK FESTIVAL menüje. Már most bizonyos, hogy Nickelsdorfban fellép a Rage Against the Machine, a Sex Pistols, az Incubus, Kid Rock, a Motörhead, valamint a Judas Priest, Chris Cornell és a Bad Religion is.

Egy héttel korábban a hagyományosan nagy sajtóvisszhangú MTV Rock im Park/Rock am Ring fesztiválra lehet csoportosulni Nürnberg határában, ahol a 3 nap alatt komoly előadók járnak a német sör mellé. Többek közt fellép a Metallica, a RATM, Serj Tankian, a QOTSA, és a tavaly összerántott The Verve is.

Könnyedebb szórakozást ígér július közepén a St. Pölten mellett szerveződő, 2 napos NUKE FESTIVAL, ahol tiszteletét teszi Lenny Kravitz, a Chemical Bros. és Gentleman is.

Aki júniusig sem tud várni, az már május végén elmehet a holland PINKPOP-ra, ahol fentiek mindegyike szerepel karöltve a Foo Fighters-szel és a Kaiser Chief-fel.

Az igazi unicum azonban a belga ROCK WERCHTER 4 napos eseménysora, ahova a tervek szerint idén végre mi is eljutunk! Az általában 100 euró körül mozgó fesztiválbérletekkel ellentétben itt 170 euró a 4 napos pass, ám az ár/érték arány kellemesen realizálódik, ha pillantást vetünk a kínálatra.

A július elején megrendezésre kerülő Werchteren fellép Neil Young, a Radiohead, Beck, az R.E.M., Moby, a Kings of Leon, The Verve, Sigur Rós, Ben Harper, Roisin Murphy, az Editors, a Babyshambles, a Soulwax és a Band of Horses(!) is. A névsor még így sem teljes, de mindenképp étvágygerjesztő.

Déli szomszédaink is minden évben kitesznek magukért, a Novi Sad-i EXIT fesztiválról eddig csak jót hallottunk, Paul Weller és az áprilisban nálunk is koncertező The Hives már feliratkozott a júliusi újvidéki programba.

A lengyelek is belehúztak, a HEINEKEN OPEN’ER FESTIVAL július első hetére olyan neveket toborzott össze, mint a Massive Attack, a Sex Pistols (furcsa leírni), a Beirut és M.I.A. A névsor persze mindenütt bővülni fog, érdemes hetente legalább klikkelgetni.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

rövidebb, jobb és nem drágább Jelentéktelennek tetsző nyúlfarknyi hírecske... "Öt plusz egy napos lesz jövőre a Sziget. A szervezők erős programot ígérnek, s a kieső költségek miatt a jegyárak a tavalyihoz képest nem emelkednek." Ennyi? És ez csak úgy eldugva a net egy kies sze...
Zene-zene, igénytelen, ha nem ittál eleget Apró simítások voltak már csak hátra. Nyolcadikban, a biosztanár is úgy tanította: fontos, hogy a végéből kinyomjuk levegőt. Ők még csomót is kötöztek rá. Aztán kitűzték a Sziget idei zászlaját, jelképezvén a programok sokszínűségét és az antidiszkr...
Sziget első nap Egy nyugisabb MGMTvel kezdtem a napot, és egészen megalapozta. A kis indietársaság a színpad előtt egy helyre gyűlt össze, előzetes megbeszélés nélkül, furcsa mechanizmusok ezek. És onnan nézte végig mindenki a Time to pretenddel betörő zenekar konc...