Gyökerek…

…akik a gyökereiket megtagadják. Saját tapasztalataink alapján szíves-örömest segítünk meghatározni a szükségesnek vélt zenei szocializáció iránytűjének műfaji alapégtájait, az alábbi előadók segítségével:

Ami a Fishbone Los Angelesnek, az a Living Colour New Yorknak. A Nagy Almából érkező, Vernon Reid gitáros vezéregyénelte zenekar a rockzene fekete hollója ha máshonnan nem, hát a Két tűz között (True Lies) betétdalaként feldolgozott Cream-klasszikus, a Sunshine Of Your Love klipjéből ismerős lehet. A nyolcvanas évek közepén alakultak meg, a kilencvenes évek közepén oszlatták föl magukat, és a kétezres évek elején jött el az ideje a tagok összeállásának. A közben eltelt időben négy nagyszerű lemezzel ajándékozták meg a világot, megmutatva ezzel, hogy fekete rockzene igenis létezik. Sőt, nem „csak” létezik, de egyesíti a bluesos lüktetést és a rockos energiákat – egyszerre érzéki és mérnökien pontos. A 2001-es újjáalakulásuk után 2003-ban megjelent Collideoscope címet viselő nagylemezüket és mai, fél ötös nagyszínpadi fellépésüket kihagyni legalábbis sajnálnánk.

Iggy Pop is a hazánkba rendszeresen visszatérő koncertvendégek között található. Szerencsére. A James Newell Ostenberg néven napvilágot látott előadó vitán felül már életében a rock-kánon oszlopos tagjává vált. Idén eredeti zenekarával zúz a Sziget Nagyszínpadán, az utolsó napon, 18.00 órától – előző, „önálló” teljesítménye alapján szerintünk akár a Hammeren is megtaníthatná a tejfelesszájúaknak, hol lakik a hevimetál isten (vagy legalábbis az ősapja).

Az 1967-ben alakult Stooges három albumot jelentetett meg (1969 – The Stooges, 1970 – Fun House, 1973 – Raw Power). Valahol itt (is) kell keresnünk a garázsrock utózmányait és a punk előzményeit. A társaság nem bírta együtt sokáig és addiktív problémáik miatt hamar szétszéledtek, Iggy pedig rövid pihenő után szólókarrierbe kezdett.

Az újabb közös munkára közel három évtized után, 2003-ban került sor, amikor az eredeti társak kétharmada, az Asheton-testvérpár a Skull Ring című albumon az énekes hangszeres kísérője lett. Ezután a Stooges koncertezni is kezdett, és állítólag készül az új lemez. Mi azért este megelégednénk akár a régi számokkal is.

Sajnos Iggyékkel majdnem egy időben, 18.30-tól lesz látható a MüPa Jazz színpadon a Nigun. Az együttes nevének jelentése: „dal szavak nélkül”. 2001-ben alakultak, zenéjük a dzsessz és klezmer közös gyermeke, melyben megtalálható az elmélyült spiritualitás és a szabad szárnyalás egyaránt. KlezJazz című nagylemezüket szívesen ajánljuk mindenkinek – a felvétel készülésénél közönségként Sssajttal jelen voltunk annakidején. Feledhetetlen élmény. Hajrá Nigun!

A Világzenén 21.30-kor kezdő Afro Celt Sound System neve muzsikája megfejtése is egyben. Talán valami hasonló született volna az afrikai törzsek és a kelta druidák közös jammeléséból évszázadokkal ezelőtt. Alapvetően folkos indíttatású munkáik erősen elhajlanak az elektronyos tánczene, és időnként a meditatív hangulatok irányába; éppen emiatt, illetve ennek ellenére, ha fellépnek valahol, láb nem marad bugi nélkül. 1996-ban jelent meg első lemezük (Volume 1: Sound Magic), melyet azóta öt másik követett (a legutóbbi a 2005-ös keltezésű Volume 5: Anatomic). A világzenei hét méltó lezárására készülünk, amikor meglátogatjuk előadásukat.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

szürreál kontraszt hat Vasárnap, pihenőnap, ki ezt antik kitalálta, még el sem képzelhette a Szigetet, különben nem tehetette volna ki az ablakba se az ilyenül felelőtlen kijelentéseket, de még sátorba se, ha korban oda nyúlik vissza, elmesélem néktek miféle kanossza járás...
Bootsie a Szigeten: ellazul, bólógat Sziasztok, Kultplay a Szigetblogon, ajánlunk, figyeljetek: A legnagyobb magyar hiphop arc, Dj Bootsie, a méltán népszerű Zagar zenekar turntablistája élőben, zenekari kísérettel nyomja debütáló szólóalbumának anyagát pénteken, a Wan2 színpadon, es...
megtettem már tegnap este megszületett az elhatározás, de tetté csak ma reggel vált. az alkalmas eszköz kiválasztása, megtalálása is hosszas mérlegelés eredménye volt. kézbe vettem az ollót, csattogtattam kicsit, meggyőződtem róla, hogy éles, ezáltal jól vág, ...
 • pluss

  akkor ma parti reloaded. viszem a füldugót. remélem a jóöreg iggy nem esik ott össze nekünk ;O)

  puszi addig is warnerek!

 • FENTE LEVENTE

  Űvölt a farkas,menekül a bárány!
  Ha eladnám,mit kapnék az árán?
  Megvenném a párizsi Eiffel tornyot!
  Pezsgő mellé máris ezer kortyot.

  Pápá…Párizs!
  Száz szem az hány rizs?
  Kiskanizsa:Riska Zsiga.

  Páppá…Párizs!
  Öröm is meg kár is?
  Én itt vagyok,te ott:
  Szeretem a budapesti melót!

  (FENTE LEVENTE)

 • warner senior

  plüsi, és milyen jó is volt, hogy jöttél! :o)))