Gyökerek…

…akik a gyökereiket megtagadják. Saját tapasztalataink alapján szíves-örömest segítünk meghatározni a szükségesnek vélt zenei szocializáció iránytűjének műfaji alapégtájait, az alábbi előadók segítségével:

Ami a Fishbone Los Angelesnek, az a Living Colour New Yorknak. A Nagy Almából érkező, Vernon Reid gitáros vezéregyénelte zenekar a rockzene fekete hollója ha máshonnan nem, hát a Két tűz között (True Lies) betétdalaként feldolgozott Cream-klasszikus, a Sunshine Of Your Love klipjéből ismerős lehet. A nyolcvanas évek közepén alakultak meg, a kilencvenes évek közepén oszlatták föl magukat, és a kétezres évek elején jött el az ideje a tagok összeállásának. A közben eltelt időben négy nagyszerű lemezzel ajándékozták meg a világot, megmutatva ezzel, hogy fekete rockzene igenis létezik. Sőt, nem „csak” létezik, de egyesíti a bluesos lüktetést és a rockos energiákat – egyszerre érzéki és mérnökien pontos. A 2001-es újjáalakulásuk után 2003-ban megjelent Collideoscope címet viselő nagylemezüket és mai, fél ötös nagyszínpadi fellépésüket kihagyni legalábbis sajnálnánk.

Iggy Pop is a hazánkba rendszeresen visszatérő koncertvendégek között található. Szerencsére. A James Newell Ostenberg néven napvilágot látott előadó vitán felül már életében a rock-kánon oszlopos tagjává vált. Idén eredeti zenekarával zúz a Sziget Nagyszínpadán, az utolsó napon, 18.00 órától – előző, „önálló” teljesítménye alapján szerintünk akár a Hammeren is megtaníthatná a tejfelesszájúaknak, hol lakik a hevimetál isten (vagy legalábbis az ősapja).

Az 1967-ben alakult Stooges három albumot jelentetett meg (1969 – The Stooges, 1970 – Fun House, 1973 – Raw Power). Valahol itt (is) kell keresnünk a garázsrock utózmányait és a punk előzményeit. A társaság nem bírta együtt sokáig és addiktív problémáik miatt hamar szétszéledtek, Iggy pedig rövid pihenő után szólókarrierbe kezdett.

Az újabb közös munkára közel három évtized után, 2003-ban került sor, amikor az eredeti társak kétharmada, az Asheton-testvérpár a Skull Ring című albumon az énekes hangszeres kísérője lett. Ezután a Stooges koncertezni is kezdett, és állítólag készül az új lemez. Mi azért este megelégednénk akár a régi számokkal is.

Sajnos Iggyékkel majdnem egy időben, 18.30-tól lesz látható a MüPa Jazz színpadon a Nigun. Az együttes nevének jelentése: „dal szavak nélkül”. 2001-ben alakultak, zenéjük a dzsessz és klezmer közös gyermeke, melyben megtalálható az elmélyült spiritualitás és a szabad szárnyalás egyaránt. KlezJazz című nagylemezüket szívesen ajánljuk mindenkinek – a felvétel készülésénél közönségként Sssajttal jelen voltunk annakidején. Feledhetetlen élmény. Hajrá Nigun!

A Világzenén 21.30-kor kezdő Afro Celt Sound System neve muzsikája megfejtése is egyben. Talán valami hasonló született volna az afrikai törzsek és a kelta druidák közös jammeléséból évszázadokkal ezelőtt. Alapvetően folkos indíttatású munkáik erősen elhajlanak az elektronyos tánczene, és időnként a meditatív hangulatok irányába; éppen emiatt, illetve ennek ellenére, ha fellépnek valahol, láb nem marad bugi nélkül. 1996-ban jelent meg első lemezük (Volume 1: Sound Magic), melyet azóta öt másik követett (a legutóbbi a 2005-ös keltezésű Volume 5: Anatomic). A világzenei hét méltó lezárására készülünk, amikor meglátogatjuk előadásukat.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Sátortábor, utolsó nap, gyújtsatok tüzet! Úgy kelek fel reggel, hogy ünnepnap van, mosolygok a fogmosáson keresztül, aztán lazán kérek egy sört magamnak, rutinból és csak az ízénél jön át, hogy kávét akartam inni! Mindegy, mondom, ünnep van! Eljött az utolsó nap, nem akármilyen programmal, b...
Romana helyett ismét Zsuzska (DZs) barátnőmmel estünk ki végre valahogy este kilenc órára a szigetre, hogy aztán a tegnapi törzshely-sörpadon ott találjuk ismét a volt kollégákat, élénken vitatkozva a depresszió, a párkapcsolatok és a mézespálinka relációjáról. ...
Félszívvel Mai ajánlónkban ismét négy társulatot emelünk ki a pénteki fellépők közül, amelyeket jó szívvel ajánlunk megismerésre bárkinek. Guru az egyik legismertebb figura azok közül az alkotók közül, akik a kilencvenes évek első harmadában keltették föl a hip...