Progik

Mai előzetesünk négy kompániáját egyetlen dolog köti össze; mégpedig az, hogy a saját stílusukban mindannyian egyfajta előremutató, kíváncsi, próbálkozó jelleget tudhatnak a magukénak.

A holland The Gathering-nek 1993 óta jelennek meg lemezeik, többször jártak már hazánkban. Az Anneke van Giersbergen énekesnő vezette csapat Home című albumának megjelenése után pár hónappal teszik tiszteletüket ma a Nagyszínpadon, hat órától. Zenéjük a metál felől az egyre légiesebb, és hogy az ortodox proggerek általi fővesztés terhe mellett azt ne mondjuk, progresszívabb, de mindenképpen merészebb rock felé halad. A helyenként a pszichedelia területére elkalandozó, idei Home-on tökéletesen tetten érhető ez az irányvonal, illetve folytatódik a 2003-as Souvenirs kísérletező kedve is. A Portishead hangulataira is emlékeztető új album elődjénél azonban felhasználóbarátabb, ezzel valószínűleg a régi rajongókon kívül újakat is szerez majd az együttesnek. A Souvenirs-en kívül kedvenc lemezeink tőlük még az 1999-es How to Measure a Planet?, a 2000-es keltezésű If_Then_Else és a tavalyelőtt megjelent Sleepy Buildings.

Fentiekhez hasonlóan, az Isten Háta Mögött zenéjét szintén nehéz lenne egyetlen szóval jellemezni. Ha prog-noisenak neveznénk, akkor e két műfaj hívei borítanák ránk az asztalt, ha King Crimsonos-nak mondanánk, akkor a Mighty Krim fanatikusai hirdetnének ránk fatwát. Az együttes egyéni hangú muzsikája valahol ezeknek a metszéspontjában keresendő. 1999 óta léteznek, eddig két lemezük jelet meg. A 2003-as „Rosenkreutz kémiai menyegzője” matekos, ritmus- és hangulatváltásokkal bőven megtűzdelt arculcsapás; a 2005 végi, „A szokásos kora reggeli hátborzongató ordítás” című pedig kicsit letisztultabb szerkezetű, a korábbi lemezhez képest rövidebb számokat tartalmazó opusz. A PestiEst színpadon lépnek fel hét órától.

A Placebo, a dEUShoz hasonlóan, egyszer a Szigeten, egyszer pedig előzenekarként fordult meg nálunk. Őket fölösleges lenne hosszan tárgyalni, hiszen akinek a banda nem kedvence, az is találkozott már klipjeikkel. Jellemzésükhöz egy régi skatulya jut eszünkbe: „a Nirvana glam változata” – ami nyilván sántít, viszont nagyon jól hangzik. A zenekar bemutatkozása óta lassan eltelt egy évtized, ők viszont semmit sem vesztettek frissességükből és hitelességükből. Eddig öt lemezzel rendelkeznek, a legutóbbi, Meds címet viselő éppen idén jelent meg. Ez a trió zeneileg leginkább egységes munkája, melyen a dalok többsége első osztályú darab. Hétfő este, fél tíztől kötelező megjelenés a Nagyszínpad előtt. Reményeink szerint legalább annyira jó lesz, mint előző, 2001-es szigeti föllépésük. Érzéseink szerint óriási tömeg várható.

A The Orb-ban ismét egy itthon rég hiányolt fellépőt üdvözölhetünk a Szigeten. A csapat lelke és magja Dr. Alex Paterson, a zene pedig a fentebb említettekhez képest a zenei spektrum távolabbi végén található. Munkáikat sommásan ambient housenak szokták aposztrofálni, de ez maximum megint csak egy olyan címke, amely széles skálán mozgó, különböző hangulatok-dallamok-ritmusok körülírására szolgálhat. Az 1991 óta sorra megjelenő Orb-lemezek közül a 2001-es Cydoniát és 2004-es Bicycles & Tricycles-t érezzük kicsit gyengébbre sikeredettnek a nagy kedvenc The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld-höz (1991), az Orbus Terrarumhoz (1995) és az Orblivionhoz (1997) képest. Este 11 órától tűnnek majd föl a Wan2 sátorban.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Amikor boldog s boldogtalan boldog. A napot, most már szokás szerint a Szellemvasútnál kezdem. A hűvös sátorban mintegy huszad magammal hallgatom meg a Tűzraktér bemutatkozását, szerintem érdekes, amit csinálnak, jó lenne Szegeden is hasonló kezdeményezés. A hallgatók szerint is az, ak...
Prodigy-koncert a Szigeten mint kulturális esemény A CLS Records hivatalos sajtóközleménye a Sziget utolsó napjáról így hangzik (illetve így néz ki; hogy hogy hangzik, azt természetesen csak az tudja meg, akinek felolvassák, vagy aki felolvassa magának): Tegnap este zárult a 14. Sziget Fesztivál, mel...
Műcsarnok a Szigeten A kult-ra, komolyzenére, irodalomra és a furcsa kortárs művészetekre éhes tömegeket idén rengeteg program várja a szigeten. Az Octopus Összművészeti Helyszínen tömörülnek a budapesti galériák és intézmények (Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Művés...