Progik

Mai előzetesünk négy kompániáját egyetlen dolog köti össze; mégpedig az, hogy a saját stílusukban mindannyian egyfajta előremutató, kíváncsi, próbálkozó jelleget tudhatnak a magukénak.

A holland The Gathering-nek 1993 óta jelennek meg lemezeik, többször jártak már hazánkban. Az Anneke van Giersbergen énekesnő vezette csapat Home című albumának megjelenése után pár hónappal teszik tiszteletüket ma a Nagyszínpadon, hat órától. Zenéjük a metál felől az egyre légiesebb, és hogy az ortodox proggerek általi fővesztés terhe mellett azt ne mondjuk, progresszívabb, de mindenképpen merészebb rock felé halad. A helyenként a pszichedelia területére elkalandozó, idei Home-on tökéletesen tetten érhető ez az irányvonal, illetve folytatódik a 2003-as Souvenirs kísérletező kedve is. A Portishead hangulataira is emlékeztető új album elődjénél azonban felhasználóbarátabb, ezzel valószínűleg a régi rajongókon kívül újakat is szerez majd az együttesnek. A Souvenirs-en kívül kedvenc lemezeink tőlük még az 1999-es How to Measure a Planet?, a 2000-es keltezésű If_Then_Else és a tavalyelőtt megjelent Sleepy Buildings.

Fentiekhez hasonlóan, az Isten Háta Mögött zenéjét szintén nehéz lenne egyetlen szóval jellemezni. Ha prog-noisenak neveznénk, akkor e két műfaj hívei borítanák ránk az asztalt, ha King Crimsonos-nak mondanánk, akkor a Mighty Krim fanatikusai hirdetnének ránk fatwát. Az együttes egyéni hangú muzsikája valahol ezeknek a metszéspontjában keresendő. 1999 óta léteznek, eddig két lemezük jelet meg. A 2003-as „Rosenkreutz kémiai menyegzője” matekos, ritmus- és hangulatváltásokkal bőven megtűzdelt arculcsapás; a 2005 végi, „A szokásos kora reggeli hátborzongató ordítás” című pedig kicsit letisztultabb szerkezetű, a korábbi lemezhez képest rövidebb számokat tartalmazó opusz. A PestiEst színpadon lépnek fel hét órától.

A Placebo, a dEUShoz hasonlóan, egyszer a Szigeten, egyszer pedig előzenekarként fordult meg nálunk. Őket fölösleges lenne hosszan tárgyalni, hiszen akinek a banda nem kedvence, az is találkozott már klipjeikkel. Jellemzésükhöz egy régi skatulya jut eszünkbe: „a Nirvana glam változata” – ami nyilván sántít, viszont nagyon jól hangzik. A zenekar bemutatkozása óta lassan eltelt egy évtized, ők viszont semmit sem vesztettek frissességükből és hitelességükből. Eddig öt lemezzel rendelkeznek, a legutóbbi, Meds címet viselő éppen idén jelent meg. Ez a trió zeneileg leginkább egységes munkája, melyen a dalok többsége első osztályú darab. Hétfő este, fél tíztől kötelező megjelenés a Nagyszínpad előtt. Reményeink szerint legalább annyira jó lesz, mint előző, 2001-es szigeti föllépésük. Érzéseink szerint óriási tömeg várható.

A The Orb-ban ismét egy itthon rég hiányolt fellépőt üdvözölhetünk a Szigeten. A csapat lelke és magja Dr. Alex Paterson, a zene pedig a fentebb említettekhez képest a zenei spektrum távolabbi végén található. Munkáikat sommásan ambient housenak szokták aposztrofálni, de ez maximum megint csak egy olyan címke, amely széles skálán mozgó, különböző hangulatok-dallamok-ritmusok körülírására szolgálhat. Az 1991 óta sorra megjelenő Orb-lemezek közül a 2001-es Cydoniát és 2004-es Bicycles & Tricycles-t érezzük kicsit gyengébbre sikeredettnek a nagy kedvenc The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld-höz (1991), az Orbus Terrarumhoz (1995) és az Orblivionhoz (1997) képest. Este 11 órától tűnnek majd föl a Wan2 sátorban.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Sátortábor, utolsó nap, gyújtsatok tüzet! Úgy kelek fel reggel, hogy ünnepnap van, mosolygok a fogmosáson keresztül, aztán lazán kérek egy sört magamnak, rutinból és csak az ízénél jön át, hogy kávét akartam inni! Mindegy, mondom, ünnep van! Eljött az utolsó nap, nem akármilyen programmal, b...
A Sertés a java Pénteken hosszabb szigetelés alatt is csak egy koncertet láttunk-hallottunk elejétől a végéig, és az is annyira kivette minden erőnket (öregszünk), hogy még ma, szombat délután is érzem a vádlimban, az öreg csontjaimról már nem is szólva. A szigetre ...
Prodigy-koncert a Szigeten mint kulturális esemény A CLS Records hivatalos sajtóközleménye a Sziget utolsó napjáról így hangzik (illetve így néz ki; hogy hogy hangzik, azt természetesen csak az tudja meg, akinek felolvassák, vagy aki felolvassa magának): Tegnap este zárult a 14. Sziget Fesztivál, mel...