New York arcai a Szigeten

Az idei Sziget két talán legnagyobb koncertje zajlott egymást követően a Nagyszínpadon péntek este, és bármilyen meglepő, nem gondolunk a kollektív időskori papagálykórban szenvedő Sziámi zenekarra. Délután kezdődött a jóság, a londoni terrorveszély miatt otthon maradt Coldcut helyett a tervezettnél egy órával később fellépő Jazzmatazz alapozta meg a hangulatot. Amikor a legendás bronxi nagymester, Guru és válogatott zenészei színpadra léptek, még nem sejtettük, hogy a péntek New York napja lesz a Szigeten.

East coast hiphop és jazz keveréke a Jazzmatazz zenéje, sokéves tapasztalattal, hihetetlen lazasággal elővezetve. “Do you wanna hear some new underground music straight from New York City?” – tette fel a felesleges kérdést a rendkívül jól öltözött MC, majd jött a Jazzband és a Loungin’, a közönség pedig vette a lapot: hamarosan mindenki táncolt és bólogatott, a szél felhőkben hozta a fűszagot. Ott voltunk a világ fővárosában, Bronx a Nagyszínpara költözött. A groove-ok bekúsztak a tarkóizmainkba, miközben a világ legkúlabb zenészei szórakoztatattak bennünket.

Este megabulival folytatódott az utazás. Csak pár kerülettel kellett arrébb képzelnünk magunkat: Bronx gyér világítású füstös jazzklubjai után a Scissor Sisters diszkóflitteres manhattani buzifunkot hozott, csillogó szuperklubok és divatbemutatók hangulatát, a legtrendibb fajtából, zseniális színpadi show kíséretében. Békében leépült ősmetálosok riszáltak mellettünk, miközben a tépett, sárga ingben és feszülős bőrnaciban tomboló énekes aktualizálta a rock and roll műfaját. A közönség persze az MTV-s slágereket szerette igazán, a végtelen kiállásokkal és szólókkal elnyújtott ráadásnál pedig valósággal felrobbant a Nagyszinpad.

A két buli után kulturálisan elkényeztetett New Yorkinak éreztük magunkat, és valami egzotikusra vágytunk, ezért sült kolbászt ettünk mustárral és csalamádéval az Unicum kamion melletti lacikonyhán.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Bemutatkozom Sziasztok, abszinth vagyok, ez a 14. szigetem – illetve csak a 13. Az elsőn, 1993-ban kint voltam, egy hétig, sátorral, de az 1994-esre nem mentem, hjja, zsenge korom ellenére is volt már annyi jó érzés és ízlés bennem, hogy két lovaskocsival sem tud...
Baby Don’t You LOVE That Trash Vajon mitől volt jó a Scissor Sisters koncert? (A középső részeket kivéve, amikor ásítoztunk, mert az azért egy kicsit uncsi volt.) Vajon az alábbi okok bármelyike miatt...? A LEHETSÉGES OKOK: Azért, mert a Scissor Sisters zenéje különlegesen kifi...
Gyere! 2003-ig lesajnáltam mindenkit aki kitette a lábát a szigetre, mert szent meggyőződésem volt hogy ott részeg pánkok vannak csak, akik műanyag poharas vizezett sörüket szorongatják, és szar zene, por és pisaszag terjeng a levegőben. 2003 augusztusában...
 • dr zem

  (nem az elmaradt Gomez miatt csúszott a Jazzmatazz, a Coldcut meg csak simán elmaradt a máshol? – persze mindegy)

  Amúgy zeneileg nagyon korrekt volt, viszont a két MC sztem nem kellett volna, kissé untam a “make some noise”, “budapest”, “ziget feztival”, “new york” mantrát, el is mentünk koktélozni, hogy a Scissorsra normális hangulatban térhessünk vissza. Az renedesen odabaszott, valóban.

 • dr zem

  (nem az elmaradt Gomez miatt csúszott a Jazzmatazz, Coldcut meg csak simán elmaradt a máshol? – persze mindegy)

  Amúgy zeneileg nagyon korrekt volt, viszont a két MC sztem nem kellett volna, kissé untam a “make some noise”, “budapest”, “ziget feztival”, “new york” mantrát, el is mentünk koktélozni, hogy a Scissorsra normális hangulatban térhessünk vissza. Az renedesen odabaszott, valóban.

 • FENTE LEVENTE

  Annyi játék,annyi van,hogy végtelen.
  Felnézek a magasba minden szinte égtelen.
  Nyáron viszont meleg van,Balaton is jégtelen,
  De jön a tél és fázunk nagyon hirtelen.

  (FENTE LEVENTE)

 • antitrendy andy

  diszkóflitteres manhattani buzifunk kell neked a vadiúj sziámi számok helyett!4??
  papagájkórban az szenved aki ismétel

 • hommage

  Vannak akiknek nyugatról minden bejön, a boni em is arat a szigeten és a disco sem szitokszó többé fejlődünk…

 • nembuzifunker

  Én nem mondom, hogy király a Sziámi, de a legtöbb zenekart veri a nagyszinpadon.
  A Gas gitározását pedig még a feka newyorki dj. is meggratulálta……láttam. Viszont a Gomezér kár. Majd legközelebb.

 • gas-fan

  A Gasnermester a legjobb alter gitáros . Sajnos a hasonló zenekarokban csupa fantáziátlan gitárjátékos van és ez nyomot hagy a zenéjükön is : Pl. Tankcsapda, Kispál, Heaven..

 • karesz

  Azért a Kispál is nagyon jó, csak most már a mainstreamre hajtanak, ha jól veszem ki (fúvósok, szinti meg ilyenek)

 • retromantic

  Nem tom miről szól ez a cikk, mer még ilyen halovány newyorki zenekart még életemben nem láttam, mint ez az “ollónővérek”, ami ugye a standard leszbo pozitúrára utal. A Sziámi legalább élő zenét produkált, ráadásul nem is akármilyet. Ska, funk, magyar népzene, reggae ötvöződik a zenéjükben és állítom, hogy most New Yorkban sokkal nagyobb siker lenne, mint nálunk a sok fikázó, meg a nyálmédia miatt…

 • frenk

  A médiások csinálják ezt az egész műbalhét. A Sziámi sosem vált médiás zenekarrá. A szocreálban se szerették, magánkiadásban jelent meg egyetlen kazettájuk, míg az Európa Kiadónak, a Beatricének, a Bizottságnak meg más alternatívoknak örömmel kinyomták a lemezeit (pl.: Erdős Péter) A Sziámi, legalábbis amíg a Gasner bennevan, nem megalkuvó: meg lehet hallgatni a Sürgős reinkarnáció c. lemezt, az 89-ben készült, de csak nemrég jelent meg. 89-ben senki nem játszott Magyarországon ilyen eredeti zenét és ma sem tülekednek a zenekarok ilyesmivel. A Sziámitól nem a középszer profizmusát kéne számonkérni, hanem esetleg azt az eredeti lendületet, ami jobb pillanataikban messze a nagyszínpad fölé emeli őket. A Sister Scissorst meg szeresse, aki a VIVA tévé, meg hasonlók emlőin táplálja soványka ízlését.

 • dr flash

  mé kő a sziámista nyálazni felmarták a zsét oszt annyi

  a gasnert meg csak a koko hajtja, mint egy turbózott kokodzsambó

 • katamaran

  Én most voltam először sziámin itt Szlovakiaban, és egyáltalán nem olyan volt, mintha a pénzre hajtottak volna. Állítólag fillérekér játszottak én meg láttam, hogy hajnalig zenéltek az itteni srácokkal…

 • mattafakka

  Egész érdekes ez a fórum, véletlen találtam meg, épp azt kerestem, hogy mikor lesz Sziámi a Szigeten. Zánkán láttam utoljára őket a Szakcsi Lkatos Bélával. Hát mondhatni, méltó partnerei voltak a zongoristakirálynak. Hirtelen vicces gondolatom támadt: vajon egy KisPál, vagy egy Tankcsapda mihez kezdett volna egy ilyen helyzetben.
  Egyébként a Gas tényleg jó, csak nem biztos hogy jól érzi magát mindig.

 • karesz

  Most már egy év távlatából tudom mondani, hogy a Kispál teljesen felszívódott egy karakter nélküli profi produkcióban. Alternak már nem, slágernek még nem jó állapotban leledzenek. A Sziámi meg töretlenül egyre jobban folytatja összetéveszthetetlenül provokatív munkásságát. Engem erről győzött meg az új lemezük is, amit volt alkalmam a Szigeten megkaparintani, és azóta ki sem vettem a lejátszóból, valahogy kibírhatóbbak lettek a pesti dugókban töltött órák. A hangzás valahogy most kurvajó az előzőekhez képest.

 • mattafakka

  Nekem nem sikerült lemezt szerezni, a körzeti ellátóban nem lehet kapni, na mindegy. Viszont a Szigeten nagy meglepetés volt az új anyag. 3-4 szám egyszerűen zseniálisan el van találva. A húgom pasija francia, és teljesen beájult sziámifan lett.

 • karesz

  Az mp3music.hu-ról lehet tölteni némi pénzér, de sztem megéri.:)