Az Egészségügyi Bázis

Bemutatkozik az Egészségügyi Bázis.

Az Egészségügyi Bázis működése nagyjából úgy kezdődik, hogy asszongya jön a beteg és eléri a bejárat szalagkordonját. Ott velem – vagy munkatársammal fut össze. Meghallgatom a gondját-baját és eldöntöm, mennyire megalapozott. Így tehát elhajtom, vagy odahívok egy betegkísérőt.

A betegkísérők között van angolul, németül, franciául, spanyolul, franciául tudó emberek, így ha az én angolom nem elég, akkor készen állnak. Ilyen még az én esetemben nem volt, de vannak olyan váltótársaim is, akik nem beszélnek nyelveket.

A betegkísérő feladata, hogy az illetőt a váróhoz, vagy a sürgős esetben az ambulanciára vezesse. Onnan a szakszemélyzet -hivatásos ápolók, orvosok, mentőtisztek- ellátják, felveszik az adatait.

Innen tovább az illető útja négyfelé esedékes.

  1. a betegkísérő ellátás után visszakíséri kijárathoz.
  2. detoxikáló sátorba kerül (nylonozott szivacs, pokróc 10-14 fekhely)
  3. fektetőbe – megfigyelésre – kerül (tábori kórházi ágyak, 6-8 fekhely)
  4. betegszállító, esetleg mentőbe kerül, ahonnan kórházba szállítják. (A Bázison 2-3 mentő és 2-3 betegszállíító autó van, de a további két másik helyen is van mentő)

Ez nagyjából gyakorisági sorrend is.

Még nem eset szó a legtöbbet látható legénységről: egészségügyi járőrök járják a Sziget minden egyes pontját. Ők állandó rádiós összeköttetésben vannak a Bázissal. Ha kell őket vezénylik estehez, ha kell ők riasztanak.

Van még három-négy robogóból, egy quadból álló vonuló egység is.

Esetek jelentős része a darázscsípés, aztán cipőfeltörés. Sok az izületi sérülés, és jónéhány mély zúzódásis van. Persze a detox esetek sincsenek alulprezentálva, bár azokat mindig a járőrök hozzák be, sok közöm nincs hozzájuk, max annyi, ha rosszalkodnak, vagy szökni próbálnak.

A nulladik napon este 19:00-tól 12 órán át voltam szolgálatban. A nulladik napon az általam látott legdurvább eset egy francia kislány vágott hátsérülése volt. Volt két paraszt suhanc, akik gyógyszerezni akarták magukat, ehhez akartak tőlük algopiryn-t.

One thought on “Az Egészségügyi Bázis

  1. FENTE LEVENTE

    Kicsi baba bilibe:
    Mi ütött az Ilibe?
    Nekem esik rám förmed:
    Nem létezik száz Körmend!

    (FENTE LEVENTE)

Comments are closed.